Volkse campings wijken voor commerciële alternatieven
Artikel uit Apache
29 maart 2022 Janine Meijer, Esmeralda Borgo
Volkscamping Blaarsemeersen in Gent wordt omgebouwd tot een nieuw vakantieoord met lodges en glampingtenten. In Antwerpen gaat de stadscamping verdwijnen om plaats te maken voor een commercieel alternatief in de hogere prijsklasse. “Vakantiemogelijkheden van mensen met een laag inkomen beperken draagt bij tot een samenleving met twee snelheden”, zegt geograaf Maarten Loopmans van KU Leuven.
Urban Gardens is de nieuwe consessiehouder van Camping Blaarsemeersen in Gent. Er komen open kampeerruimtes en een camperpark, maar ook duurdere lodges en glampingtenten. Drijvende kracht achter Urban Gardens is ondernemer Parcifal Coeman die in Knokke de luxueuze caming Nomad en het vakantiepark Holiday Village runt. Voor de toekomstige glamping op de Blaarsemeersen werkt Coeman samen met investeringsmaatschappij Alychlo van Marc Coucke.
De laatste jaren had het stadsbestuur van Gent de uitbating van de volkse stadscamping tijdelijk overgelaten aan Farys. Dat is de Gentse intercommunale voor drinkwater, die ook instaat voor het beheer van de sportaccommodaties van het recreatiepark De Blaarsemeersen waar de camping deel van uitmaakt. Er waren 437 vergunde plaatsen, maar de camping had slechts een gemiddelde bezettingsgraad van 50%. De oude infrastructuur was aan een opfrisbeurt toe.
De camping telde heel wat langkampeerders. Zij moeten nu definitief vertrekken. Evelyne Torsy is een van hen. In april vorig jaar had ze nog te horen gekregen dat er een plek was vrijgekomen om op jaarbasis te huren. Vooraleer een caravan aan te schaffen vroeg ze voor alle zekerheid an uitbater Farys of ze ook op langere termijn zou kunnen blijven. “Farys liet per mail weten dat het geen probleem zou zijn. Ik kreeg zelfs tips over goede verkopers van caravans.”
Lang duurde het mooie vooruitzicht niet. Een voor een werden in oktober alle langkampeerders op de hoogte gebracht dat ze weg moesten. “Velen van hen zijn oudere mensen. Eén vrouw had er al veertig jaar een caravan en vond na de dood van haar man troost bij de gemeenschap van de camping”, zegt Torsy. “Gentenaars hebben hier veel plezier beleefd. Geen lange files en verre afstanden naar zee, maar vakantie, recreatie en plezier op wandel- of fietsafstand in eigen stad.”
Landing voor doortrekkers
“De plannen voor de nieuwe uitbater passen binnen de visie van het stadsbestuur”, stelt woordvoerder Peter Meirsschaut van de bevoegde schepen Sofie Bracke (Open Vld). “Gelet op de centrale ligging en de uitstekende verkeersontsluiting is het beter om het kampeerterrein uit te bouwen als een landingsplek voor de doortrekker, wiens verblijfsduur zich beperkt tot enkele dagen.”
Camping Blaarsemeersen in Gent telde heel wat langkampeerders. Zij moeten nu definitief vertrekken.
“In de filosofie hadden we aan de kandidaten voor de concessie gevraagd om de contracten met de langkampeerders af te bouwen. Ze kregen de vrijheid om dit in hun plan van aanpak te verwerken. De nieuwe uitbater koos niet voor een uitdoofscenario, maar zal vanaf de opening volledig functioneren als een doortrekkerscamping.”
“Iedereen is welkom”, zegt uitbater Coeman. “Een nachtje kamperen in je tent zal niet duurder zijn dan vroeger. Bovendien zullen we, in samenwerking met het laagdrempelige reisbemiddelingskantoor Rap op stap, in een speciaal aanbod voorzien voor mensen met een beperkt budget.” Dat is een van de voorwaarden uit de concessieovereenkomst met de stad Gent.
Toch valt het te verwachten dat de duurdere lodges en de glampingtenten een ander publiek zullen aantrekken. Door ook nog te mikken op toeristen die slechts enkele dagen verblijven, dreigt het volkse karakter van de camping snel te verdwijnen.
Urban Gardens zal de investeringswerken gefaseerd uitvoeren, zodat de camping al dit voorjaar kan openen. De totale werkzaamheden zullen zo’n twee jaar duren. Het prijskaartje bedraagt zo’n 4 miljoen euro. Stad Gent geeft via Farys een subsidie van maximaal 700.000 euro over de volledige looptijd van de concessie, met een maximum van 40.000 euro per jaar.
In handen van Huttopia
In Antwerpen gaat de stadscamping op Linkeroever op de schop. City Caming Antwerp wordt in de zomer van 2024 afgebroken. De camping is eigendom van de Stad Antwerpen en die heeft onlangs besloten dat er op een nieuwe locatie op Linkeroever een grotere camping komt. Deze zal worden uitgebaat door de Franse commerciële kampeergroep Huttopia, die campings runt in Nederland, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten.
City camping Antwerp wordt in de zomer van 2024 afgebroken.
“City Camping Antwerp is een kleinschalige camping met democratische prijzen”, zegt manager Dorien Nuyts. “Je kan een kampeerplek voor een tweepersoonstent huren voor 19 euro per nacht. Er is plaats voor vijftien tenten en 33 kampers en er zijn 45 grotere plaatsen voor grote campers of groepen. Het publiek is heel gevarieerd. Nieuwsgierige Antwerpenaren komen de camping een nachtje proberen. We ontvangen ook gezinnen met jonge kinderen en oudere mensen.”
Volgens cijfers van de stad Antwerpen telde de stadscamping vorig jaar 15.500 bezoekers. De camping is een toeristische onderneming, maar ook een sociaal-economisch project dat wordt uitgebaat door de vzw Werkmaat. “Er werken vier mensen op de City Camping Antwerp”, stelt Nuyts.
“Ze hebben moeite om een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt. De werknemers onderhouden het terrein van de camping, doen kleine klusjes of helpen bij het onthaal. De camping biedt deze mensen de kans om in een veilige context werkervaring op te doen opdat ze de stap naar de reguliere economie makkelijker kunnen doen.”
Voorheen was op dezelfde plek Camping De Molen gevestigd.
Verkocht aan de commercie
“Er is enorm veel geïnvesteerd inde renovatie van de camping”, zegt Nuyts. “Het is heel jammer dat we in de zomer van 2024 weer moeten vetrekken. Dit is een prachtig project. Maar de sluiting komt niet uit de lucht vallen. Vooraf is verteld dat het om een tijdelijke heropening ging. Er is meer en meer concurrentie in de campingsector. Het sociale karakter moet plaatsmaken voor het commerciële aspect.”
Ook het kampeerwagenterrein Vogelzang aan de Vogelzanglaan in Antwerpen, eveneens eigendom van de stad, gaat verdwijnen.
Manager Dorien Nuyts (Antwerpse stadscamping): “Het sociale karakter moet plaatsmaken voor het commerciële aspect”
De nieuwe camping op Linkeroever komt aan de noordoostelijke hoek van de Middenvijver, een gebied tussen de Blancefloerlaan en de Charles de Costerlaan. Op deze plek is ook het nooddorp gepland waar Oekraïense vluchtelingen zullen worden opgevangen. Het terrein van de nieuwe camping is ongeveer vijf hectare groot. Er komen 150 kampeerplaatsen en vijftig huuraccommodaties.
Ook deze camping zal worden uitgebaat door de Franse kampeergroep Huttopia. De precieze prijzen van de kampeerplekken en chalets of luxueus ingerichte tenten die je kan huren, zijn volgens Samuel Lafforest, algemeen directeur van Huttopia Nederland, nog niet bekend. “Je moet denken aan ongeveer 300 euro per week voor een kampeerplek en ongeveer 1.000 euro voor een huuraccommodatie.”
Verzet van buurtbewoners
Volgens Lafforest zijn dit zeer redelijke prijzen. Gasten kunnen gebruik maken van een centraal gebouw met ontmoetingsruimte, een toeristisch informatiepunt, een coworkingruimte en een café-restaurant met een buitenterras en speeltuin. De faciliteiten van de camping kunnen ook worden gehuurd door bedrijven voor een businesstrip.
“We verwelkomen iedereen”, zegt Lafforest. “Ook mensen met een kleiner budget.” Lang verblijf is niet mogelijk en Huttopia is ook niet van plan om sociale tewerkstellingen te creëren.
De plannen van de nieuwe camping aan de Middenvijver zien er prachtig uit, vindt Nadine Peeters. Ze is gemeenteraadslid voor PVDA en woont op Linkeroever. “Maar waaro moet een goed draaiende camping verdwijnen? De prijzen van de kampeerplekken en accommodaties schieten de hoogte in en de buurtbewoners komen in verzet, omdat er voor de nieuwe camping veel bomen worden gerooid en omdat ze op vrijdagavond genoten van de gezellige feestjes op de huidige stadscamping. Weg groen. Weg sociale cohesie. Weg sociale tewerkstelling.”
Gemeenteraadslid Nadine Peeters: “Ik vermoed dat de ideale ligging met een mooi uitzicht over de Schelde en op het centrum van Antwerpen de reden is. De grond is te veel waard en te interessant. De camping brengt onvoldoende op. Het stadsbestuur wil ook de molen naast de camping afbreken.”
Wallonië danst mee
Opmerkelijk is dat de stad Antwerpen 1,95 miljoen euro gaat investeren om de locatie bij de Middenvijver gebruiksklaar te maken. In het verslag van de zitting van de raad van bestuur AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoedbeheer en stadsprojecten van de stad Antwerpen, van 25 september 2021 is te lezen dat dit geld zal worden gebruikt voor de verharding van het terrein, de aanlag van een groenbuffer, wegenis en nutsaansluitingen. Het kabinet van schepen en toerisme Koen Kennis (N-VA) weigert om commentaar te geven aan Apache.
Volkse gemeente- of stadscampings die plaats moeten maken voor hippe glampings of vakantieparken: het is een trend die zich in nederland al vergaand heeft voltrokken. Nu lijkt ook België aan de beurt. Niet alleen in Gent en Antwerpen, maar ook in Wallonië moesten eenvoudige gemeentecampings plaatsmaken voor luxe-alternatieven.
Zo verkocht de gemeente Rochefort recentelijk de verlieslatende camping Les Roches voor ongeveer 1 miljoen euro aan de Limburgse groep Molenheide, bekend van het gelijknamige vakantiedorp in Limburg. Er zou een tachtigtal nieuwe bungalows komen.
Ook in Wallonië moesten eenvoudige gemeentecampings plaatsmaken voor luxe-alternatieven.
In 2017 kocht dezelfde groep Molenheide ook al Camping Moullin in Hotton en vormde het om tot een luxueus bungalowpark. Een weekje in een tweepersoonsbungalow tijdens het hoogseizoen kost nu ongeveer 900 euro.
Glamping is hip
De gemeentelijke camping K D’Or in Oignies-en-Thiérarche werd in 2019 in concessie gegeven aan Frédéric Hambye die het omvormde tot Ecocamp Cabania, the place to be voor de vermogende natuurminnaar. Standplaatsen voor tenten of campers blijken helaas heel het jaar onbeschikbaar, zo blijkt uit informatie op de website. Je kan er wel terecht in een zeer minimalistische hut “om weer contact te maken met intimiteit”, voor net geen 600 euro per week als goedkoopste optie voor twee personen tijdens het hoogseizoen.
Eveneens in 2019 kwam gemeentecamping La Rosière in Florenville via concessie in handen van Flower Camping. Deze keten baat in Frankrijk al zo’n 120 campings uit. In Florenville ging de overname gepaard met stevig protest van de langkampeerders die weigerden de camping te verlaten.
“Je zag het ook al aan de kust gebeuren”, zegt Maarten Loopmans, sociaal geograaf aan de KU Leuven. “De glampingsformules hebben het kamperen uit het verdomhoekje gehaald en zelfs weer hip gemaakt.” Hij beaamt dat veel campings investeringen nodig hadden. “Niet alleen voor het onderhoud van de voorzieningen, maar ook om die aan te passen aan de hedendaagse verwachtingen van vakantiegangers.”
Twee snelheden
Loopmans maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van kamperen. “Dat het kampeeraabod overal moet verdwijnen ten gunste van duurdere glampings is geen goede evolutie. Betaalbaar toerisme, met degelijke voorzieningen, blijft essentieel als sociale dienst.”
Het uitbaten van een camping behoort wel degelijk tot de kerntaken van een gemeente, vindt Loopmans. “Ik stel vast dat sociaal toerisme in het algemeen uit het publieke dienstaanbod wordt geschrapt. Ook de stedelijke vakantiecentra en de sanatoria verdwijnen, terwijl er wel degelijk nog steeds vraag naar is.”
“Wie dit afschaft, berpekt de vakantiemogelijkheden van mensen met een laag inkomen en draagt bij tot een samenleving met twee snelheden. Overheden die dit niet tot hun kerntaken rekenen, zeggen eigenlijk dat ze niet willen besturen voor lage inkomensgroepen.”
bron: https://www.apache.be/2022/03/29/volkse-campings-wijken-voor-commerciele-alternatieven
Reactie plaatsen
Reacties
Camping familiestrand in Postel werd ook verkocht aan een NL groep en zal ook omgebouwd worden. De kampeerders blijven in het ongewisse